Kad desnica uzvraća udarac

Ne slažemo se svi u svim stvarima. Ali, kako da na to reagiramo, dostojanstveno i argumentativno ili udaramo ispod pojasa?

Nakon što je  hrvatski glumac Rene Bitorajac na Youtube-u objavio pjesmu “Mi Hrvati” koja na satiričan način prikazuje realnost sve više rastućeg nacionalističkog raspoloženja u državi, došlo je do mnogo oduševljenih, ali i pobješnjelih reakcija. Jedan od medija koji je na ovo izrazito negativno reagirao je hrvatski katolički portal Narod.hr, koji je u seriji članaka pokrenuo svojevrstan “protunapad” Bitorajcu  koristeći najprljavije moguće metode. Današnji članak,  pod imenom “Razotkriven Rene Bitorajac: Unuk partizanskih glavešina kojemu su Grad Zagreb i Ministar kulture uskratili novac za njegov ‘kulturni projekt’“,pokušava smanjiti glumčev kredibilitet pozivajući se na njegove obiteljske korijene iz Drugog svjetskog rata, naglašavajući da je stan u kojem živi dobiven kao nasljedstvo od roditelja, odnosno bake i djeda, koji su bili partizani. Još jedan od “prigovora” koje su jadni i uvrijeđeni Hrvati sa naroda.hr imali je način na koji je Bitorajac u filmu Duga mračna noć utjelovio Zdenka Blažekovića, inače ustaškog oficira za vrijeme dobre stare, prave i ispravne NDH (evo, to je upravo bio sarkazam, ne znam da li bi ga primjetili). To što je Rene Bitorajac samo glumac i u filmu se mora ponašati onako kako redatelj naloži a ne kako se njemu sviđa, je zapravo mala bitna stvar koju su zaboravili primjetiti. Citiran je dio članka ispod:

(…) No, njegovi susjedi iz Vodnikove ulice u Zagrebu tvrde da je Bitorajčeva ogorčenost suvremenom Hrvatskom posve osobne prirode. Naime, Rene Bitorajac živi u najstrožem središtu Zagreba, u elitnom stanu od 150 kvadrata – koji je naslijedio od roditelja. Do 1945. godine zgrada u Vodnikovoj pripadala je hrvatskim časnicima, a nakon rata u nju su uselili Oznaši i istaknuti partizani.

Bitorajčeva baka bila je rođaka zloglasnog jugoslavenskog admirala Branka Mamule i Titova kuharica, a djed istaknuti partizan i komandant kasarne JNA. Nakon rata za nagradu su dobili stan u Vodnikovoj, u kojem je do 1945. godine živo austorugarski pukovnik i general hrvatskog domobranstva Slavko Štancer. General je ubijen, a u njegovu zgradu useljeni su zaslužni partizani.

Čak i ako uzmemo na stranu činjenicu da pojedinac može imati političko-ideološke stavove bez obzira na svoje obiteljsko stablo i da to ni na koji način ne može i ne smije biti argument za ili protiv određene radnje, te naravno da može živjeti gdje god želi i kojim god želi uvjetima, ono što moramo naglasiti je činjenica da se u članku izričito navodi adresa i kućni broj na kojoj Bitorajac živi sa svojom ženom i dvoje maloljetne djece. Ovakve povrede osobne privatnosti su ne samo apsolutno neprihvatljive, već krše članak 16.Zakona o medijima,koji izričito naglašava da se privatnost, dostojanstvo i ugled građana, a posebno djeteta, mora poštivati.

Dragi Narod.hr, draga radikalna desnico, zar ste toliko nisko spali da ste sebi dali za pravo da javno, cijeloj Hrvatskoj, objavljujete privatne podatke osobe koja se svakodnevno trudi te podatke zaštiti da čuva svoju obitelj, pogotovo svoju djecu od nepotrebne pažnje? Da li su njegova djeca, samo  zato jer su djeca partizana i liberala, išta manje bitna od vaše djece? Da li bi vi htjeli da ljuta masa dolazi na vaša kućna vrata i prijeti vama i vašoj obitelji nasiljem i smrću zbog toga što osoba ispred vas ima različite stavove? Kako vas nije sram udariti tamo gdje je osoba najslabija, na njegov dom, njegove najmilije, na njegovu obitelj, na njegovu djecu?

Uzmimo samo primjer kakve posljedice takvog ponašanje mogu biti nakon što je republikanski predsjednički kandidat Donad Trump za vrijeme javnog govora objavio privatni broj mobitela američkog senatora Lindeya Grahama. Ne samo da je cijela Amerika digunta na noge a s njome i svijet, reakcije javnosti su bile na razini nacionalnog skandala. Svi veliki američki mediji su glasno i negativno komentirali to očito kršenje privatnosti, koje je zasigurno ostavilo još jednu mrlju na ugledu velikog poslovnog magnata (kao da ih nema već toliko da se ni ne vidi kako čovjek izgleda ispod njih). Zar stavljate sebe na istu razinu morala kao i on?

Novinar ni u kojem slučaju ne smije koristiti medije kao sredstvo društvenog i političkog progona pojedinca zbog svog izraženog mišljenja. Objava osobnih podataka pojedinca koji živi u javnoj sferi i svakodnevno  je na meti hrvatske medijske javnosti krši ona najčvršća moralna i etična načela novinarstva. Ne samo to – povreda privatnosti dvoje maloljetne djece objavom njihovih privatnih podataka u javnost je preko svake granice ljudskosti, a kamoli profesionalnosti i krši ne samo hrvatske zakone, več i novinarski Kodeks časti. Članak portala Narod.hr je izrazito neprofesionalan, neetičan, krši temeljna ljudska prava, defamatoran je i mi kao odgovorni dio javnosti zahtijevamo trenutačnu reakciju odgovornih novinara i samog portala.

A sad, draga desnico, ako vam nešto smeta, možete me slobodno posjetiti u zagrebačkoj Dubravi. Zovem se Hana. Čekam vas.

Update: U međuvremenu od objave spornog članka, portal Narod.hr je sliku sa ulicom i kućnim brojem uklonio, no šteta je već učinjena. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: