Božji pečati

Hodam psa po kvartu i srećem jednu dragu susjedu,inače osmašicu, sa svojom kujicom.

“Bok, što ima?”

“Evo, šećem psa,a onda moram na misu. Časna nam daje pečat kad idemo na misu radi krizme.”

“Dobro, što ako ne ideš na misu, ako si bolestan, ako ti se jednostavno ne da?”

“Onda se ne mogu krizmati.”

“Znači vi morate ići na misu, dobivate pečate, inače se ne možete krizmati?”

“Da, moramo ići i na vjeronauk u školi ako se želimo krizmati”

Kad sam i ja, u onim davnim danima prije nego sam počela razmišljati, išla na krizmu i bila više u crkvi nego kod kuće, od nas se očekivalo da idemo na misu i dobivali smo plusiće i minusiće kad smo bili, odnosno nismo bili. To je više manje bilo to. Tada mi to nije bilo ništa čudno, jer sam ionako praktički živjela u zgradi crkve pa nisam imala što prigovarati. Deset godina kasnije, stvari su postale nevjerojatne.

Ne samo što se djecu ucjenjuje zabranom primanja sakramenata ako izostanu sa Sv. Mise, za primanje potvrde školarac mora ići na vjeronauk i u crkvi i u školi. Ide li dijete na etiku, nema krizme. Ako je osoba primila sve sakramente i nakon toga odlučila ići na etiku u svrhu širenja obzora o svijetu i životu, ne dopušta joj se biti kum ili kuma na krizmi.

Idemo sad vidjeti koliko sve to košta. Sam čin potvrde (usluga nadbiskupa koji stavlja svoj prs u mast i stvara ti križ na čelu) košta 100 kn. Da bi dobio potvrdu da je svećenik stavio križ na tvoje čelo treba keširati još 10kn. Tu treba još platiti fotografa koji će to sveto mazanje ovjekovječiti, krunicu koju krizmanici dobiju na poklon. Crkva se mora okititi, zgrada zagrijati, nadbiskup se treba i dovesti do vaše župe. Nemaš para? Nema krizme!

Nadalje, idemo razgovarati o željama djece da se krizmaju i pritiscima kroz koje prolaze. Primanje svete potvrde u osmom razredu ili drugom srednje je savršeno za sve zainteresirane stranke jer Crkva zna da dijete je dijete taman dovoljno staro da zna što će se desiti a da nema nikakav utjecaj na ishod događaja. Oni dobivaju lovu, pumpaju nacionalnu statistiku kojom se zatim mogu prstiti u medijima i imaju pune crkve nedjeljom, htjeli to klinci ili ne.  Dijete se želi krizmati jer zna da nakon toga slijedi dernek, pokloni i kolači. To im je nagrada za odlazak na misu svaki božji tjedan, vrpoljenje u klupama i u školi i u crkvi, slušanje o stvarima koje ih, da budemo iskreni, uopće ne zanima. Prosječan krizmanik u glavi ima samo novi mobitel ili laptop u glavi. Mali postotak klinaca razmišlja o posljedicama samog sakramenta, jer ne razumiju dovoljno koje su implikacije tog mazanja po čelu od 10 sekundi. Roditelji čine svoju roditeljsku dužnost jer “moje dijete će biti krizmano” i jer svi drugi roditelji krizmaju svoju djecu pa nedaj bože da će oni biti drukčiji i doći na loš glas. U velikim gradovima to još i nije problem, ali dođite u neko malo mjesto i recite da ne želite krizmati svoje dijete. Nakon toga pratite o čemu se priča narednih tjedan dana.

Dakle, dijete koje se želi (ili ne želi, već mora, pod pritiskom roditelja i okoline) krizmati, prvo je prisiljeno odlaziti na misu, gdje će sjediti u zadnjoj klupi sa frendovima i pričati, izlaziti vani svako malo iz dosad i slušati o nekim starim ljudima od prije 2 hiljade godina . Nakon toga, moraju slušati tu istu stvar dva puta  tjedno i u crkvi i u školi. Izaberu li slučajno naučiti nešto drugo osim toga, game over. Moraju davati novce koje bi mogli potrošiti na puno pametnije stvari, a nakon toga njihovi roditelji moraju dignuti kredite da bi zadovoljili svoje roditeljske i društvene dužnosti i kako ne bi postali ruglo u selu.

Nikoga zapravo nije briga. Klinac će dobiti masni križ na čelu i zaboraviti sve o tome igrajući se na novom Iphoneu. Crkve će nakon krizme zjapiti praznima ali nema veze – Crkva će moći reći kako imaju neki odvratno visok broj vjernika koji su primili svetu potvrdu i kako je sve super dok časne stoje u kutevima sa pečatima u rukama.

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: